Psychotherapie is een verzamelnaam van behandelmethoden voor psychische klachten. In psychotherapie staan gesprekken tussen de cliënt(en) en de deskundige hulpverlener, de psychotherapeut, centraal. De cliënt kan een individu, een (echt)paar, een gezin of een groep zijn; kind, volwassene of oudere. Een psychotherapeut helpt de cliënt bij veranderen van gedrag, anders omgaan met pijnlijke emoties, anders denken of anders omgaan met belangrijke contacten. Het doel van psychotherapie is om psychische klachten en problemen te doen verdwijnen of aanzienlijk te verminderen, op een cliëntvriendelijke, wetenschappelijk onderbouwde en doeltreffende manier.
De afgelopen jaren zijn er steeds meer evidence based behandelingen beschreven. Zo zijn er onder meer goede behandelingen voor angst en depressie, traumata etc. (www.ggzrichtlijnen.nl/overzicht)
Klachtgebieden waarvoor hulp gezocht kan worden: Dit kunnen een scala aan problemen op sociaal-emotioneel gebied zijn of hechtingsproblemen. Ook klachten ontstaan door ontwikkelingsstoornissen of traumatische ervaringen zijn goed behandelbaar.
Adolescenten (die evt. nog thuis wonen) met psychische problemen als angst, depressie, gedragsproblemen, ontwikkelingsstoornissen, traumagerelateerde klachten kunnen terecht. Vaak heeft hun problematiek, ondanks het meerderjarig zijn, meer te maken met jeugdpsychiatrie dan met volwassenenzorg.